22.7 C
İzmir
10 Eylül 2024, Salı
spot_img

Öz Şefkatli Ebeveyn Olmak

”Olduğumuz insan, çocuğa söylediklerimizden çok daha fazlasını öğretir, bu yüzden çocuklarımızın olmasını istediğimiz şeyi olmalıyız.” 

Öz Şefkat; kendimize karşı eleştirel ve yargılayıcı olmaktansa, nazik ve anlayışlı olmaktır. 

Çocuklar, üzüldüklerinde ve korktuklarında ebeveynleri tarafından desteklenir ve teselli edilirse onlara güvenmeyi öğrenirler. Araştırmalar, sürekli ebeveyn eleştirisinin bazı ciddi sorunlara neden olabileceğini göstermektedir. Eleştirel ebeveynlerin çocuklarının, öz şefkatten yoksun olma ve yetişkinlikte kaygı ve depresyon yaşama olasılığı daha yüksektir.

Çocukların kendilerini kötü hissetmelerine neden olmadan sınırları şefkatli bir şekilde koymak mümkün. Çocuklar saldırıya uğramak yerine, anlaşıldıklarını hissederlerse, sizi dinlemeleri daha çok mümkündür. Ebeveynlerin şefkatli yaklaşımı çocuklara ‘’neden bu şekilde davranmamam gerekiyor?’’ sorusunu kendi başlarına bulmalarını sağlar. Böylelikle sorunlu davranışları nazik ve şefkatli bir şekilde düzeltebilirsiniz.

Araştırmalar, öz şefkati yüksek olan ebeveynlerin; stres ve depresyon oranlarının düşük olduğunu, hayata karşı daha tatmin dolu ve umutlu baktıklarını ve hedeflerine giden yola daha bağlı olduğunu ortaya koyuyor. 

Öz şefkatli bir ebeveyn olmak; ebeveynlik sürecinizde kendi yetersizlik ve eksikliklerinize şefkatle yaklaşmak anlamına gelir. Mesela çocuğunuz öfkeli ve bir şeyler fırlatıp size bağırmaya başladı. Siz bu sorunlu davranışa öfkelendiniz. Tepki vermeden önce kendi zorlandığınız anda kendinize destek verebilmek ve kendi hissettiğiniz duygulara kulak vermek önemlidir. Sonrasında ise vereceğiniz tepkinin, kendi savunma sisteminiz olmadığından emin olduktan sonra çocuğunuzun sorunlu davranışının altında nasıl bir duygu olduğunu anlayabilmek de önemlidir. Sonrasında ise şefkatli bir yanıt vermek, her zaman bir seçimdir. Ses tonunuzun olumsuz yargılar içermemesine dikkat etmek ve o anda çocuğunuzun hissettiği duyguları yansıtmak da önemlidir. ‘’evet şu anda çok sinirlendiğini görebiliyorum, herkes zaman zaman öfkelenebilir ben de bazen öfkelenebiliyorum şu anda ben sana nasıl destek olabilirim?’’ demek bile çocuğunuzun kendini anlaşılmış hissetmesine yardımcı olabilir. Şefkatli bir dille beraber sevecen bir ses tonu kullanarak çocuğunuzun davranışları için kişisel sorumluluk almasını güvenli hale getirmiş olursunuz sonrasında ise sorunlu davranışı değiştirmeye çalışması çok daha kolay olacaktır.  

Kaynak:

Neff K. (2021). Öz Şefkat, Kendine Nazik Olmanın Kanıtlanmış Gücü. Diyojen Yayıncılık.

 

Related Articles

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Stay Connected

0BeğenenlerBeğen
3,912TakipçilerTakip Et
22,000AboneAbone Ol
- Advertisement -spot_img

Latest Articles