30 C
İzmir
11 Eylül 2024, Çarşamba
spot_img

Çocuklara Depremi Anlatmak

Ülkece yaşadığımız bu zor süreçte kendimizi iyi hissetmemiz, endişe, korku, öfke, çaresiz hissetmemiz oldukça normal bir durumdur. Bu süreçte sürekli haberleri izlemek, sosyal medyadaki haberlere bakmak ne kadar normal olsa da aşırı izlediğimiz taktirde günlük rutinlerimize devam etmekte zorlanırız. 

Bu süreçte sürekli sürekli haberlere bakmak bizi etkilediği gibi çocuklarımızı da etkilemektedir. Onlar için dünyayı güvenilmez bir yer olarak algılamalarına, korku, kaygı hissetmelerine neden olur.  

 Bu Süreçte Çocuklarımıza Zorlu Yaşam Olayları ve Kriz Durumlarında Nasıl Yaklaşabiliriz? 

 İlk öncelikle ebeveyn olarak kendi duygu durumuzu düzenlememiz gerekir. Evde sizi gözlemleyen iki göz olduğunu düşünün sizin verdiğiniz tepkileri adlandırmaya çalışacağı için onların güvende hissetmeleri için oldukça önemli. 

Biz iyi olursak onlara daha fazla yardımcı olabiliriz. Örnek olarak havalimanlarında oksijen maskesini ilk ebeveynlerin takması istenir. Bunun sebebi biz iyi olursak onlara yardımcı olabileceğimiz içindir. Kendi duygu durumumuzu düzenleyebilmek için yakınlarımızla konuşmak ve bize iyi gelen aktiviteler yapmak iyi gelecektir. 

 Medya ile ilgili dinledikleri ve izledikleri haberleri kısıtlamak oldukça önemlidir. Bu durumu tekrar yaşayacaklarını ve güvende hissetmemelerine sebep olabilir. 

 Çocuklarla bu süreci konuşurken kendi duygularınızı ifade etmeniz ve onların kendi duygularını anlamalarına yardımcı olmanız iyi olacaktır. Örneğin; ‘’Bugün deprem olduğu için üzgünüm’’ gibi. 

 Çocuklara depremi anlatırken yaşlarına uygun, kısa ve yalın olmalıdır. Somutlaştırarak oyun ve oyuncaklar ile anlatabilirsiniz. Detaylı açıklama yapmamız onların daha fazla endişelenmelerine sebep olabilir. Örneğin; ‘’Yağmur yağması, gök gürüldemesi, fırtına çıkması gibi deprem de doğa olayıdır. Bazen yeryüzünde bulunan katmanların hareket ettiği bu hareket sonucunda yer çok hızlı sallandığı için bazı binalar ayakta durmakta zorlanırmış’’ demeniz yeterli olacaktır. 

 Çocuğunuza ailenizin güvende olduğunu, gerekli önlemleri aldığınızı söylemek onları biraz rahatlatacaktır. 

 Bu yaşanan süreçle ilgili çocuğunuzun ne hissettiği ve ne düşündüğü hakkında konuşabilirsiniz. Fakat size soru sormayan ve tedirgin olmadığını gözlemliyorsanız bunu sürekli gündeme getirmemeniz daha iyi olacaktır. 

 Çocuklar kendi düşünce ve duygularını ifade etmekte bazen zorlanırlar. Bu süreçte oynadıkları oyunlar ve çizdikleri resimler ne hissettiklerini anlatmada aracı bir rol olacaktır. Bu nokta da onları gözlemlemeniz onların ne hissettikleri hakkında size yardımcı olacaktır. 

 Diğer bir önemli konu ise rutinlerin devam etmesidir. Rutinler çocuklar için gündelik hayatın devamı için güven hissi verir. Mümkün olduğunca benzer saatte yemek yemesi, oyun oynaması, gittiği spor ve aktivitelere devam etmesi ve uyuması devam ettirilmelidir. Çocuklar arkadaşlarıyla birlikte olunca iyileşirler. 

 Çocuklar bazen aynı soruları üst üste sorabilirler. Bu onların yaşadıkları olayı işlemlemeye çalıştığını ve duygu durumunu düzenlemeye çalıştığını gösterir. Bu süreçte onlarla çokça temas halinde olmak, sarılmak, öpmek onların duygu durumunu rahatlatır, bizim de duygu durumumuzu düzenlememizde yardımcı olacağı gibi onların kendilerini güvende hissetmelerine yardımcı olacaktır. 

  Kaynakça: 

https://talatpasa.meb.k12.tr/meb_iys_dosyalar/35/12/970306/dosyalar/2020_02/27133313_deprem_cocuYa_nasYl_anlatYlYr.pdf 

Sarp., N., Depremin Çocuk Üzerindeki Etkileri, Nasıl Yardımcı Olabiliriz? 

Related Articles

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Stay Connected

0BeğenenlerBeğen
3,912TakipçilerTakip Et
22,000AboneAbone Ol
- Advertisement -spot_img

Latest Articles