Oyun çocuğun isteyerek katıldığı ve eğlenerek öğrenmeyi içeren bir eylemdir. Oyuncaklar ise bu eylemleri gerçekleştirirken kullandıkları araçlardır. Oyun oynamanın çocukların hayatında çok önemli bir yeri vardır. Bilişsel, motor ve psikososyal, duygusal ve dilsel becerilerin gelişimine katkıda bulunur. Kendine güvenen, yaratıcı ve mutlu çocuklar yetiştirmede de kilit rol oynar. Çocuğun mesleği oynadığı oyundur. Oyun sırasında öğrenilen beceriler, o çocuk için hayatı boyunca önemli bir işleve sahip olacaktır. Çocuklar oyun oynarken zorluklarla baş etmeyi, karşılıklı saygıyı ve paylaşmayı erken öğrenirler.
Oyuncaklar, çocukların çevrelerindeki dünyayı keşfederken, kendilerini sürekli eğitirken, rol alırken ve duygularını en iyi şekilde nasıl ifade edeceklerini keşfederken eğlenmek için kullandıkları nesnelerdir.
Oyuncaklar başka şeyler için sembol olarak kullanılabilir. Bu sebeple çocukların daha büyük kavramları anlamalarına yardımcı olmak için büyük bir potansiyele sahiptir.
Oyuncaklar motor gelişimini geliştirir:
Çocuklar oyuncakları kavrayıp nasıl kullanacaklarını öğrendiklerinde, motor becerilerini etkili bir şekilde uygularlar ve el-göz koordinasyonunu geliştirmektedir. Bu, çocukların fiziksel gelişimin farklı aşamalarında ilerlemelerine yardımcı olur.
Oyuncaklar yaratıcılığı ve hayal gücünü teşvik eder:
Çocuklara yapı taşları veya oyuncak bebek gibi bir dizi oyuncak verildiğinde, bunları oynarken hikaye oluşturmak için kullanacaklardır. Oyuncaklar gerçekte olduklarından daha fazlası haline gelir. Çocuklar bunu yaparken dünyayı anlamlandırmayı öğreniyorlar. Dolayısıyla oyun ve oyuncaklar çocukların olayları daha geniş görmelerine yardımcı olmaktadır.
Oyuncaklar bilişsel gelişimi geliştirir:
Oyuncaklar, çocukluk yıllarının en önemli dönemlerinde çocukların bilişsel gelişimini besler. Oyuncaklar konsantrasyon seviyelerini yükseltir, dikkat süresini arttırır ve hafızayı geliştirir. Buna karşılık, çocukluk yıllarında bilişsel gelişim, çocukların dil ve matematik becerilerine eğlenceli bir şekilde yaklaşma becerilerini geliştirir.
Oyuncaklar duygusal gelişime yardımcı olur:
Ebeveynler çocuklarıyla oynadığında, bu onların insanlarla bağ kurmasına yardımcı olmaktadır. Oyuncaklar bu şekilde bağlantı kurmak, olumlu anılar oluşturmak ve duygularıyla etkileşim kurmak için yardımcı bir yoldur.
Oyuncaklar Ve Oyun Zamanı Çocuk Gelişiminde Neden Önemlidir?
İyi oyuncaklar almanın en büyük avantajı, çocuğun eğlence içeren bir öğrenme fırsatı elde etmesidir. Çoğu ebeveyn oyun zamanında dahil olur. Bu, ömür boyu sürecek bağların oluşumunu teşvik eder. Yapılandırılmamış oyun zamanı, çocuklarınıza verebileceğiniz en iyi hediyedir. Çocuğunuz nasıl ve hangi oyunla oynamak istediğine karar verdiğinde, karar verme becerilerini geliştirmesine yardımcı olursunuz.
Öğrenmek eğlenceliyse, çocuğunuz öğrenmenin kasvetli olduğu zamandan çok daha fazlasını aklında tutar. Oyun zamanlarını eğlenceli hale getirmeniz ve çok amaçlı oyuncaklar seçmeniz çocuğun gelişiminde yardımcı olacaktır. Örneğin, oyun hayvanlar ile ilgiliyse, evin etrafında o hayvanların yaşam alanlarını arayabilirsiniz.
Oyun, çocuğa kişilerarası beceriler geliştirmeyi öğretir. Diğer çocuklarla birlikte oynayabileceğiniz oyuncaklar arkadaş ilişkisine yardımcı olacaktır. Bu, çocuklar arasındaki etkileşimi artırır.Çocuklarla oynadığınızda veya onları arkadaşlarıyla oynamaya teşvik ettiğinizde daha fazla etkileşim halinde olurlar.
Oyuncaklar, oyun sırasında bir hedefe ulaştıklarında çocuğa özgüven duygusu verebildiğinden, çocuk güven geliştirir. Oyun zamanı, ilişkileri geliştirmek, güven ve topluluk bağlantısı oluşturmak için kullanılabilir. Bu, çocuğunuzda geliştirmek istediğiniz uygun kişilik özelliklerine güçlü bir ektir.
Günümüzün hızlı tempolu hayatı, oyun zamanını çok rekabetçi ve yapılandırılmış hale getirdi. Çocuk özgür olamayacağı için bu arzu edilen bir durum değildir. Ekran süresini sınırlamanız ve onları oyuncaklara maruz bırakmanız gelişimini destekleyecektir.
Kaynakça:
Goldstein J. Çocukların gelişimi, sağlığı ve esenliği için oynayın. Brüksel: Avrupa Oyuncak Endüstrileri; 2012.
Stagnitti K, Unsworth C. Çocuk Gelişiminde Hayali Oyunun Önemi: Uğraşı Terapisi Perspektifi. Br J Occup Ther. 2000; 63 :121–7.
Theobald M, Danby S, Einarsdóttir J, Bourne J. Eğitim uygulamaları için çocukların oyun ve öğrenme perspektifleri. Eğitim Bilimleri 2015; 5 :345–62.
Topaloğlu G, Aslan Gördesli M. Oyun ve Oyuncak Seçimi (0-3 yaş) İçinde: Cürebal F, Çetin Özben G, editors. Anne-Baba, Veli, Aile Eğitimi ve Rehberliği0-18 YaşGrubu Gelişimi Rehberi. İstanbul: Adel Kalemcilik; 2012. sayfa 22–31.