21.7 C
İzmir
15 Eylül 2024, Pazar
spot_img

Çocuğu Yalnız Başına Büyüten Ebeveynler: Ayrılıktan Sonraki İlk Günler

Tek ebeveynli aileler, ebeveynlik sorumluluğunu paylaşan bir eşin veya yetişkin partnerin varlığı ve desteği olmadan ebeveyn olmayı içeren aile yapısını tanımlamaktadır. Bu yazıda “single parent” kavramının tam bir Türkçe karşılığı olmaması sebebiyle “çocuğunu yalnız başına büyüten ebeveyn” ve “tek ebeveyn” olarak bahsedilecektir.

Ayrıldıktan sonra bekar bir ebeveyn olduğunuzda, başa çıkmanız gereken pek çok değişiklik vardır. Örneğin, nasıl ‘tek’ ebeveyn olunacağını öğreniyor veya çocuğunuzun diğer ebeveyniyle nasıl ortak ebeveynlik yapacağınızla ilgili çabalıyor olabilirsiniz. Çocuğunuzun davranışlarıyla ilgili başa çıkmanız gereken değişiklikler de olabilir.

İlk günler, zamanla değişebilen birçok karışık ve güçlü duyguyu da gündeme getirebilir. Örneğin, öfke, üzüntü, hayal kırıklığı, korku, şok, suçluluk, pişmanlık, utanç ve keder hissedebilirsiniz. Öte yandan, yeni hayatınız hakkında rahatlamış, stresten kurtulmuş, umutlu veya heyecanlı hissedebilirsiniz. Bu aynı zamanda kendiniz hakkında bilgi edinme ve hayatınıza yeni bir yön verme zamanı olabilir.

Başlamak için, sadece idare etmek, yapılması gerekeni yapmak ve duygularınızla

başa çıkmak yeterli olabilir. Bir süre başa çıkma modunda kalmak iyidir. İşte ilk günleri ve haftaları atlatmanıza yardımcı olacak bazı öneriler.

Destek almak

Aileniz ve arkadaşlarınız can simidi olabilir. Onlardan destek alamıyorsanız, bu seçenekleri de değerlendirebilirsiniz; diğer ebeveynler veya komşular, çocuğunuzun kreş, oyun grubu veya okulundaki kişiler, çevrimiçi veya yüz yüze destek gruplarındaki diğer bekar ebeveynler… İlk günlerde ekstra desteğe ihtiyacınız varsa, aile doktorunuz veya toplum sağlık merkeziniz başlamak için iyi bir yer olabilir. Danışmanlık veya diğer destek hizmetlerini bulmanıza yardımcı olabilirler.

Yeni düzenlemeler için zaman ayırmak

Büyük değişikliklere alışmak zaman alır, bu yüzden duygularınız üzerinde çalışmak için kendinize zaman tanıyın. Koşullarınız ne olursa olsun, kayıp hissi deneyiminizin bir parçası olabilir. Bunun hakkında konuşmak, kaybı işlemenize ve iyileşmenize yardımcı olabilir.

Adım adım gitmek

İlk günlerde kendinizden ve ailenizden çok fazla şey beklemeyin. Şu anda düşünmeniz gerekmeyen veya durumunuz ve duygularınız netleşene kadar erteleyebileceğiniz şeyler olabilir – örneğin, ev taşımak.

Neyi kontrol edebileceğinize odaklanmak

Çocuğunuz diğer ebeveyniyle birlikteyken olanlar gibi bazı şeyler kontrolünüz dışında olacaktır. Etkileyebileceğiniz şeylerin üstesinden gelmek için enerjinizi saklayın. Örneğin, çocuğunuzun sizinle birlikteyken kendini güvende ve ilgilenilmiş hissetmesine yardımcı olacak bazı aile rutinleri oluşturabilirsiniz.

Seçenekleriniz olduğunu unutmamak

Durumu değiştiremeseniz bile, nasıl tepki vereceğinizi değiştirebilirsiniz. Örneğin, şunları seçebilirsiniz:

*Çocuğunuzun diğer ebeveyni nasıl davranırsa davransın sakin, tutarlı, saygılı ve güvenli bir şekilde davranın.

*Kendinize iyi bakın ve sağlıklı kalın.

*Kendinizi olumlu ve destekleyici insanlarla çevreleyin.

*Kendinize iyi davran

İşler planladığınız gibi gitmediğinde kendinizi suçlamak kolaydır. Ama kendinize karşı nazik olmayı ve bunun yerine kendinize şefkat göstermeyi deneyin. Bu sizin ve çocuğunuz için iyi bir seçenektir. Öz-şefkat, zihinsel sağlığınızı ve esenliğinizi iyileştirerek, hayatınızın bu döneminde çocuğunuza ihtiyaç duydukları şeyi verebilmenizi sağlar.

Güçlü yanlarınıza odaklanmak

Aşağıdakileri yaparsanız daha güvenli ve esnek hissedeceksiniz:

*Güçlü yönlerinizi tanıyın

*Geçmişte zorluklarla nasıl başa çıktığınızı hatırlayın

*Gerçekçi hedefler belirleyin.

Örneğin, çocuğunuzu yatıştırma konusunda iyi olabilirsiniz. Veya geçmişte iyi aile rutinleri geliştirmiş olabilirsiniz. Belki de ne zaman destek isteyeceğinizi biliyorsunuzdur. Bunların hepsi gurur duyulacak şeyler.

Gelecek hakkında olumlu düşünmek

İşlerin nasıl olmasını istediğinizle ilgili biraz hayal kurmanıza izin verin. Kendiniz ve çocuğunuz için yeni hedefler belirleyin ve yavaş yavaş onları hayata geçirmeye çalışın.

Diğer tek ebeveynlerden gelen düşünceler:

Tek ebeveyn olma deneyimi zamanla değişir. Örneğin, siz ve/veya eski partneriniz yeniden birleşebilrsiniz. Ve tabii ki çocuklar sürekli büyüyor ve ihtiyaçları değişiyor.

İşte diğer bekar ebeveynlerin söyledikleri:

“Başa çıkmam gereken başka bir ebeveyn çatışması olmadan, bir değer ve sorumluluk duygusu aşılayabilir ve çocuklarıma olumlu bir rol model olabilirim. Zor iş? Evet. Yalnız? Sıklıkla. Ama daha kolay? Fazlasıyla!’

“Ev ortamımızın benim evliyken olduğundan daha iyi olduğunu hissediyorum.”

“Bir ebeveyn ve bir kadın olarak içsel gücüme ve yeteneklerime olan güvenimi keşfettim.”

“Sosyal olarak insanlarla bağlantıda kaldığımdan emin oldum ve aktif kalmak için çaba sarf ettim.”

“İlişkinin sona ermesine çok fazla odaklanmamaya çalıştım ve bunun yerine çocuklarımla bir geleceğe odaklandım.”

“Artık hayatım hakkında kendi kararlarımı veriyorum ve kendimi daha huzurlu hissediyorum.”

Kaynak: Bu yazı  https://raisingchildren.net.au/grown-ups/family-diversity/single-parents/single-parents-early-days websitesindeki  “Single parents: the early days after separation” isimli makaleden çevirilerek düzenlenmiştir.

Related Articles

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Stay Connected

0BeğenenlerBeğen
3,912TakipçilerTakip Et
22,000AboneAbone Ol
- Advertisement -spot_img

Latest Articles