20.7 C
İzmir
19 Eylül 2024, Perşembe
spot_img

BEDENİM BENİM YERİME KONUŞUYOR

“Nasıl hayır deneceğini öğrenmemiz engellendiğinde, bunun sonunda bedenlerimiz yerimize hayır diyebilir.”

Bedeni zihinde ayırarak kavramaya çalışırız. Ancak ruh sağlığı ve fiziksel sağlık göz önüne alındığında, ikisi ayrı olarak düşünülmemelidir.

Ruhsal sağlığımız ve fiziksel sağlığımız birbirine bağlı olduğu için insanların yaşam kalitesini önemli ölçüde etilemektedir.

Zihinsel ve fiziksel sağlık arasındaki bağlantılar şöyledir;

  • Zayıf zihinsel sağlık, kronik fiziksel rahatsızlıklar için bir risk faktörüdür.
  • Kronik fiziksel rahatsızlıkları olan insanların zihinsel sağlığı riski altındadır.

Zihinsel ve kronik fiziksel rahatsızlıklar yaşayan insanları desteklemenin ve durumlarıyla baş etme stratejileri geliştirmenin ilk adımı; zihin ve beden arasındaki bağlantıları anlamaktır.

Özellikle bağışıklık sistemimiz, varlığını günlük yaşamdan soyutlanmış bir şekilde sürdüremez. Yapılan bir araştırmada sınav baskısı altında olan öğrencilerin, olmayan öğrencilere göre bağışıklık sistemlerinin baskılanmış olduğu görülmüştür. Sınav baskısı kısa sürelidir, fakat bir çok insan farkında olmadan tüm yaşamını, ne pahasına olursa olsun memnun etmeleri gereken güçlü ve eleştirel bir müfettişin gözetimindeymiş gibi geçirmektedir.

Stres hastalığa nasıl dönüşür? Stres; duygusal uyaranlara verilen kişinin biyolojik ve psikolojik dengesinin bozulmasına gösterdiği tepki durumudur. Fizyolojik açıdan; duygular, insanın sinir sistemindeki elektriksel, kimyasal ve hormonal yükleri boşaltır. Duygular; ana organlarımızın işlevini, bağışıklık sistemimizin bütünlüğünü ve vücudun fiziksel durumunun yönetilmesine destek olan maddenin çalışmasını etkiler. 

Stres, anksiyete veya depresyon fiziksel rahatsızlıklara sebep olabilir. Örneğin, vücudumuzu bir düdüklü tencereye benzettiğimizi düşünürsek, tencere buharını (yani duygusal yükü) kontrollü bir şekilde saldığında, mutluluk içinde yemeği pişirebilecektir. Ancak buharını dışarıya veremezse, kapak patlayana kadar basıncı artacaktır. İnsanlarda tıpkı böyledir işte duygularımızı bastırıp ifade edemediğimiz zaman tıpkı bir düdüklü tencere gibi en zayıf noktamızdan hemencecik patlarız. 

13 duygu ve aktive ettikleri (veya aktive etmedikleri) yere karşılık gelen vücut parçalarını bir ısı haritasında 2014 yılında bir araştırma yaparak gözlemlemişlerdir. Artan aktivite daha sıcak renklere (kırmızı, turuncu, sarı) karşılık gelirken, azalan yanıtlar daha soğuk renklere (mavi, yeşil, çivit mavisi) karşılık geliyor.

Örnekteki şekiller sizin duygularınız için de örtüşüyorsa, fizyolojik değişiklikleri ve duygularınızın nasıl etkilediğini anlamanıza yardımcı olabilir.

Kaynak: https://rezancezan.com/duygularinizi-vucudunuzun-neresinde-hissediyorsunuz/

https://www.yasantipsikoloji.com/kisisel-gelisim/beden-sagliginiz-ruh-sagliginiza-baglidir

Kitap: Vücudunuz Hayır Diyorsa: Duygusal Stresin Bedelleri

Related Articles

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Stay Connected

0BeğenenlerBeğen
3,912TakipçilerTakip Et
22,000AboneAbone Ol
- Advertisement -spot_img

Latest Articles