31 C
İzmir
12 Eylül 2024, Perşembe
spot_img

Gökyüzü Neden Mavi?

Güneş ışığı Dünya atmosferine ulaşır ve havadaki tüm gazlar ve parçacıklar tarafından her yöne dağılır. Mavi ışık, daha kısa, daha küçük dalgalar olarak hareket ettiği için diğer renklerden daha fazla dağılır ve bu yüzden çoğu zaman mavi bir gökyüzü görüyoruz.

Gökyüzünün mavi olduğunu görmek kolaydır. Nedenini hiç merak ettiniz mi?

 Güneşten gelen ışık beyaz görünüyor. Ama gerçekten gökkuşağının tüm renklerinden oluşuyor.

Beyaz ışık bir prizmadan parladığında, ışık tüm renklerine ayrılır. Prizma, özel şekilli bir kristaldir.

Okyanustan geçen enerji gibi, ışık enerjisi de dalgalar halinde hareket eder. Bazı ışıklar kısaca “doğranga” dalgalarında hareket eder. Diğer ışık uzun, tembel dalgalar halinde hareket eder. Mavi ışık dalgaları kırmızı ışık dalgalarından daha kısadır.

Güneş ışığı Dünya atmosferine ulaşır ve havadaki tüm gazlar ve parçacıklar tarafından her yöne dağılır. Mavi ışık, Dünya atmosferindeki küçük hava molekülleri tarafından her yöne dağılır. Mavi, daha kısa, daha küçük dalgalar olarak hareket ettiği için diğer renklerden daha fazla dağılmıştır. Bu yüzden çoğu zaman mavi bir gökyüzü görüyoruz.

Gökyüzü diğer gezegenlerde de mavi mi?

Her şey atmosferde ne olduğuna bağlı! Örneğin, Mars çoğunlukla karbondioksitten yapılmış ve ince toz parçacıklarıyla dolu çok ince bir atmosfere sahiptir. Bu ince parçacıklar ışığı Dünya atmosferindeki gazlardan ve parçacıklardan farklı şekilde dağıtır.

NASA’nın Mars’taki gezicilerinden ve inişçilerinden alınan fotoğraflar bize gün batımında aslında Dünya’da deneyimleyeceğinizin tam tersi olduğunu gösterdi. Gündüzleri Mars gökyüzü turuncu veya kırmızımsı bir renk alır. Ancak Güneş batarken, Güneş’in etrafındaki gökyüzü mavi-gri bir ton almaya başlar.

 

Kaynakça:

https://spaceplace.nasa.gov/seasons/en/

Related Articles

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Stay Connected

0BeğenenlerBeğen
3,912TakipçilerTakip Et
22,000AboneAbone Ol
- Advertisement -spot_img

Latest Articles