33.4 C
İzmir
9 Eylül 2024, Pazartesi
spot_img

Mevsimler Nasıl Oluşur?

Dünyanın eğik ekseni mevsimlerin oluşmasına neden olur. Yıl boyunca, Dünya’nın farklı bölgeleri Güneş’in en doğrudan ışınlarını alır. Yani, Kuzey Kutbu Güneş’e doğru eğildiğinde, Kuzey Yarımküre’de yaz mevsimidir. Ve Güney Kutbu Güneş’e doğru eğildiğinde, Kuzey Yarımküre’de kış olur.

Her şey Dünya’nın eğimiyle ilgili!

Birçok insan yazın Dünya’nın Güneş’e daha yakın olduğuna ve bu nedenle daha sıcak olduğuna inanır. Ve aynı şekilde, kışın Dünya’nın Güneş’e en uzak olduğunu düşünürler.Bu fikir mantıklı gelse de yanlıştır .

Dünyanın yörüngesinin mükemmel bir daire olmadığı doğrudur. Biraz orantısızdır. Yılın bir bölümünde Dünya, Güneş’e diğer zamanlardan daha yakındır. Ancak Kuzey Yarımküre’de Dünya’nın Güneş’e en yakın olduğu dönemde kışı, en uzak olduğu dönemde ise yazı yaşıyoruz! Güneş’in ne kadar uzakta olduğuyla karşılaştırıldığında, yıl boyunca Dünya’nın mesafesindeki bu değişiklik, hava durumumuz için pek bir fark yaratmaz.

Dünya’nın mevsimlerinin farklı bir nedeni vardır.

Dünya’nın ekseni, Dünya’nın merkezinden “yukarıdan” “aşağıya” doğru giden hayali bir kutuptur. Dünya bu direğin etrafında döner ve her gün bir tam dönüş yapar. Bu yüzden gece ve gündüzümüz var ve bu yüzden Dünya yüzeyinin her parçası her birinden biraz alıyor.

Dünyanın ekseni dik durmadığı için mevsimler vardır.

Dünya’nın Eğilmesine Ne Sebep Oldu?

Bilim adamları, çok uzun zaman önce,  büyük bir şeyin Dünya’ya çarptığı ve dengesini kaybettiğini bu nedenle, ekseni düz yukarı ve aşağı olacak şekilde dönmek yerine, biraz eğildiğini söylüyorlar.

Dünya’ya çarpan o büyük şeyin adı Theia’dır ve yüzeyde büyük bir delik açmıştır. Bu büyük vuruş, yörüngeye büyük miktarda toz ve moloz göndermiş ve çoğu bilim adamı, bu molozun zamanla bizim Ay’ımız olduğunu düşünüyor.

Dünya, Güneş’in etrafında dönerken, eğik ekseni her zaman aynı yönü gösterir. Böylece, yıl boyunca Dünya’nın farklı bölgeleri Güneş’in doğrudan ışınlarını alır.

 Bazen Kuzey Kutbu’nun Güneş’e doğru eğilmesi (Haziran civarında) ve bazen Güney Kutbu’nun Güneş’e doğru eğilmesidir (Aralık civarında).

Haziran ayında Kuzey Yarımküre’de yaz mevsimidir, çünkü Güneş ışınları Dünya’nın bu kısmına yılın herhangi bir zamanında olduğundan daha doğrudan vurur. Aralık ayında Kuzey Yarımküre’de kıştır, çünkü o sırada Güney Kutbu’nun Güneş’e doğru eğilme sırası budur.

Kaynakça:

https://spaceplace.nasa.gov/seasons/en/

Related Articles

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Stay Connected

0BeğenenlerBeğen
3,912TakipçilerTakip Et
22,000AboneAbone Ol
- Advertisement -spot_img

Latest Articles