Deprem sonrasındaki süreçte çocuklar kaygı, korku, üzüntü, uyku bozukluğu, üzücü rüyalar, sinirlilik, konsantre olma zorluğu ve öfke patlamaları yaşayabilir.
Bir felaket sırasında ve sonrasında çocukları zihinsel ve fiziksel olarak güvende tutmak önemlidir. Çocukların zihinsel stres belirtilerini tanıyabilen ebeveynler, çocuklarının başa çıkmalarına ve sağlıklı kalmalarına en iyi şekilde yardımcı olabilir.
Ebeveynler Olarak Çocukların Bu Süreçten Sonra Başa Çıkmalarına Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
- Yetişkinlerin travmaya nasıl tepki verdiği, çocukların ve ergenlerin travmaya nasıl tepki verdiğini güçlü bir şekilde etkileyebilir. Çocuğa bakım verenler ve aile üyeleri kendi başa çıkma yeteneklerini desteklemek için adımlar attıklarında, başkalarına daha iyi bakım sağlayabilirler.
- Çocuğa bakım verenler ve aile üyeleri güvenli ve destekleyici bir ortam yaratarak, mümkün olduğunca sakin kalarak ve stres faktörlerini azaltarak yardımcı olabilirler. Çocuklar ve gençler, aile üyelerinin onları sevdiğini ve onlara bakmak için ellerinden gelenin en iyisini yapacaklarını bilmelidirler.
- Çocukların ve gençlerin güvende olmasını ve temel ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlayın.
- Olay ve duyguları hakkında konuşmalarına, yazmalarına veya resim çizmelerine izin verin.
- Travmatik olaylarla ilgili tekrarlayan haberlere maruz kalmalarını sınırlayın.
- Odanızda (kısa bir süre) uyumalarına veya uyumakta zorlanıyorlarsa ışıkla uyumalarına izin verin.
- Yatmadan önce hikayeler okumak, birlikte akşam yemeği yemek ve oyun oynamak gibi rutinlere bağlı kalmaya çalışın.
- Yemeklerini seçmek veya kıyafetlerini seçmek gibi kendileri için bazı kararlar vermelerine izin vererek kendilerini kontrol altında hissetmelerine yardımcı olun.
- Davranışlardaki, konuşmadaki, dil kullanımındaki veya güçlü duygulardaki ani değişikliklere dikkat edin.Çocuklarınıza yaşadıkları veya bunun hakkında ne düşündükleri hakkında konuşma fırsatı verin. Endişelerini paylaşmaları ve soru sormaları için onları teşvik edin.
- Çocuklarınızın sizinle veya kendilerini güvende, sakin, bağlı hissetmelerine ve onlara bir umut duygusu vermelerine yardımcı olabilecek başka bir güvenilir yetişkinle birlikte olmasına izin verin.
- Felaketin ve sonrasında kitle iletişim araçları kapsamına maruz kalmayı sınırlayın. Doğrudan bir felakete maruz kalan çocuklar, olanların hatırlatıcılarını görürlerse veya duyarlarsa tekrar üzülebilirler.
- Çocuklarınızı felaketle doğrudan ilgili harekete geçmeye teşvik edin. Bu, kontrol duygusunu yeniden kazanmalarına ve duygularını yönetmelerine yardımcı olabilir.
- Her çocuğun nasıl başa çıktığı hakkında bilgi paylaşmak için çocuklarınızı farklı durumlarda gören öğretmenler ve diğer yetişkinlerle çalışın.
Kaynakça:
https://www.cdc.gov/childrensmentalhealth/ptsd.html