Uyku çocukların psikolojik ve fiziksel gelişimi için önemli yere sahiptir.Çocukların uyku ihtiyacı gelişim ve yaşlarına göre değişiklik gösterir.Çocukların çoğu, 3 aylık olduklarında en az 5 saat uyurlar, ancak daha sonra geceleri uyanma dönemleri olur.2 yaşına kadar çocuklar yaklaşık 14 saat uyurlar. 3-5 yaşında ki çocuklar ise yaklaşık 11-13 saat uyurlar. Okul dönemindeki çocuklar ise 11-12 saat uyurlar.Yaşları ilerledikçe hızlı göz hareketi (REM) uykusu miktarı artar ve kabuslar da dahil olmak üzere rüyalar da uyku döngüsünün bu aşamasında ortaya çıkar.
Ebeveynleri ile uyuyan çocuklar ve diğer uyku alışkanlıkları konusundaki tutumları farklılık göstermektedir. Uzmanlar, bebeklerin ebeveynleriyle aynı yatakta uyumamasını farklı yataklarda ve farklı odalarda uyumasını önermektedir.
Çoğu çocuk için uyku sorunları geçici bir süreç olabilir.
Kabuslar:
Kabuslar, REM uykusu sırasında meydana gelen korkutucu rüyalardır. Kabus gören bir çocuk tamamen uyanabilir ve rüyanın ayrıntılarını canlı bir şekilde hatırlayabilir. Kabuslar, çok sık olmadıkça bir sorun değildir. Stres zamanlarında veya bir çocuk korkutucu veya saldırgan içerikli bir film veya televizyon programı izledikten sonra daha sık ortaya çıkabilir. Kabuslar sık sık meydana geliyorsa, ebeveynler sebebini tespit edip edemeyeceklerini görmek için bir günlük tutabilirler.
Gece Korkuları:
Gece terörü, uykuya daldıktan kısa bir süre sonra aşırı kaygı ile tamamlanmamış uyanış dönemleridir. REM uykusunda ortaya çıkarlar ve en yaygın olarak 3 ile 8 yaşları arasında görülürler. Çocuk, anne ve babasının varlığından habersizdir, şiddetle çırpınır, iletişime geçilmeye çalışıldığında tepki vermez, konuşabilir ama sorulara cevap veremez.Genellikle çocuk birkaç dakika sonra uykuya döner. Kabuslardan farklı olarak, çocuk bu bölümlerin ayrıntılarını hatırlayamaz.
Yapılacak en iyi şey, bir gece terörü olayından sonra rahatlık ve güvence sağlamaktır. Çocuğunuzun gece korkuları hakkında bir çocuk psikoloğuna danışmaya karar verirseniz, nöbetlerin sıklığı ve süresi hakkında bir uyku günlüğü tutmanız yararlı olabilir.
Huzursuz bacak sendromu, uykuyu önemli ölçüde bozabilen bir hareket bozukluğudur. Ana semptom, çocuğun bacaklarını hareket ettirme dürtüsüdür.
Semptomlar çocuklukta ortaya çıkabilir. Çocuğunuz, geceleri artan ve uykusunu bölen, kontrol edilemeyen bacaklarını hareket ettirme dürtüsü yaşıyorsa, bir uzmanın değerlendirmesi iyi olacaktır.
Diş gıcırdatma, gündüz veya gece meydana gelebilir. Gece ortaya çıktığında, bir çocuğu uykusundan uyandırabilir. Diş gıcırdatma ayrıca baş ağrısı, diş hasarı ve çene kaslarının yaralanması gibi bir dizi ağrılı semptomlara yol açabilir.
Çocuklarda ve yetişkinlerde diş gıcırdatma birden çok faktöre bağlı olabilir. Bununla birlikte, stresin diş gıcırdatma ile yakından ilişkili olduğu bulunmuştur. Tedavi seçenekleri, dişlerin zarar görmesini önlemek için ağız koruyucuları ve stresi ve kas gerginliğini azaltmak için psikoterapi ve gevşeme tekniklerinin kullanımını içerir.
Gündüz aşırı uyku hali , gündüz uyanıklığın azalması, uyku halinin artması ve gün içinde uykuya dalma ile ilişkilidir. Kendi başına bir bozukluk olmasa da gündüz aşırı uyku hali, uykuyla ilgili bir dizi sorun ve sağlık durumuyla ilişkili yaygın bir semptomdur.
Çocuğunuz gün içinde gözle görülür bir uykululuk yaşıyorsa veya davranışlarında değişiklikler varsa değerlendirmesi için bir uzmana başvurmanız daha iyi olacaktır.
Gece uyanış, herkes her gece birkaç kez uyanır. Bununla birlikte, çoğu insan genellikle kendi kendine uykuya dalar. Çocuklar genellikle bir hareketten, bir hastalıktan veya başka bir stresli olaydan sonra tekrarlayan gece uyanışları yaşarlar. Çocuklar öğleden sonra geç saatlerde uzun uyuduklarında geceleri uyanmaları artacaktır.
Gece uyanması nedeniyle çocuğun anne babasıyla uyumasına izin verilmesi davranışı pekiştirir. Çocuğu basit bir güvenceyle yatağına döndürmek genellikle daha etkilidir. Kısa bir hikaye okumayı, en sevdiği oyuncak bebeği veya battaniyeyi vermeyi ve küçük bir gece lambası kullanmayı (3 yaşından büyük çocuklar için) içeren bir yatma vakti rutini genellikle yardımcı olur.
Kaynakça:
Carter, KA., Hathaway, NE., ve Lettieri, CF (2014). Çocuklarda sık görülen uyku bozuklukları. Amerikan Aile Hekimi, 89(5), 368–77.
McDonagh, MS., Holmes, R., & Hsu, F. (2019). Çocuklarda uyku bozuklukları için farmakolojik tedaviler: Sistematik bir gözden geçirme. Çocuk Nörolojisi Dergisi, 34(5), 237–247.
Owens, Japonya (2020). Çocuklarda davranışsal uyku sorunları. RD Chervin’de (Ed.). UpToDate., Erişim tarihi: 2022.
Sarı, Y.H.(2012). Çocuklarda Uyku. Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Dergisi. 23(1).81-90.
Summer, J., Vyas N. (2022).Çocuklarda uyku bozuklukları.